Vathorst

Het plan 'de Staalmeester' bevindt zich in het deelgebied Laak 3 in Vathorst, Amersfoort. Het is strategisch gelegen aan de oevers van het water 'de Laak', waardoor bewoners kunnen genieten van een schilderachtig uitzicht. Als het meest noordelijke plekje in Vathorst is het tevens het eerste plan bij noordelijke binnenkomst, met een eigen ontsluiting op de Verbindingsweg.

De ligging biedt een ideale mix van rust en bereikbaarheid. Op loopafstand bevinden zich het station Vathorst en het levendige centrum, waar diverse winkels, supermarkten, sportcentra, scholen en een theater te vinden zijn. De gebouwen in Laak 3 kenmerken zich door een industrieel karakter, wat bijdraagt aan de unieke sfeer van het gebied.

Vathorst zelf is goed bereikbaar met de auto, fiets en openbaar vervoer, waardoor de stad Amersfoort snel te bereiken is. Hier zijn alle faciliteiten aanwezig. Bovendien biedt de nabijheid van de snelwegen A28 en A1 eenvoudige toegang tot andere steden.

Een opmerkelijk voordeel van Laak 3 is dat de meeste plannen al zijn gerealiseerd, waardoor dit deel van Vathorst binnenkort volledig voltooid zal zijn. De bewoners van 'de Staalmeester' kunnen genieten van de rust in de collectieve tuin, of naastgelegen natuur. Hierdoor ervaren ze de perfecte balans tussen de levendigheid van het centrum en de rust bij huis.

Staalmeester Logo

Het aanbod

27 appartementen

'De Staalmeester' biedt een unieke woonervaring met 27 appartementen verdeeld over 7 diverse typologieën, elk vernoemd naar en gekenmerkt door metalen waaronder aluminium, ijzer, koper, lood, tin, titanium en zink. Opvallend zijn de maisonnette-appartementen van het type zink en aluminium, die over twee verdiepingen zijn verdeeld. Alle appartementen zijn verspreid over in totaal 5 verdiepingen, met een variatie in grootte van 42 m² tot 71 m²

De appartementen, voornamelijk 2- of 3-kamerappartementen, variëren in ligging, waarbij sommige op hoeken zijn gesitueerd en andere een panoramisch uitzicht bieden met hun 3-zijdige oriëntatie. Aan de voorzijde bieden de appartementen uitzicht op het water 'de Laak', terwijl de appartementen aan de achterzijde zicht hebben op de groene collectieve tuin. Het grootste deel van de appartementen aan de achtergevel is voorzien van een beglaasd balkon, waardoor bewoners -  naast de zomer - in het voor- en najaar optimaal gebruik kunnen maken van deze buitenruimte.

Op het maaiveld aan de achterzijde wordt een hoogwaardige gemeenschappelijke tuin gerealiseerd, inclusief een paviljoen met een gedeelde barbecue, waardoor bewoners de mogelijkheid hebben om culinair te genieten te midden van de groene omgeving. De tuin wordt op organische wijze vormgegeven om naadloos het ontwerp van het gebouw te versterken. Daarnaast worden er 17 parkeerplaatsen aangelegd voor het gebruik van de bewoners.

Plattegronden

Begane grond

De begane grond van 'de Staalmeester' is doordacht ontworpen met twee appartementen van het type 'Tin' en 'Lood', elk voorzien van een eigen voordeur aan de gevel. Toegang tot de woningen is mogelijk via de poort en de gemeenschappelijke tuin. Wat deze verdieping kenmerkt, is de royale plafondhoogte van maar liefst 3,6 meter, wat een gevoel van ruimte en licht creëert. De ruime entree op de begane grond biedt niet alleen een vriendelijk welkom, maar fungeert ook als ontmoetingsplek, met een collectieve wasbar. Achter de entree bevindt zich een gezamenlijke fietsenstalling, waar bewoners hun fiets kunnen stallen. Daarnaast huisvest de begane grond twee commerciële ruimtes, waarvan de invulling nog nader te bepalen is.

Eerste verdieping

De eerste verdieping van 'de Staalmeester' biedt toegang tot vier appartementen. Aan beide kopgevels bevinden zich de royale type 'Titanium', met oriëntatie op maar liefst drie gevels. Aan de achterzijde zijn twee appartementen gelegen van het type 'Koper'. De appartementen van het type 'Zink' maken ook gebruik van deze verdieping, maar hebben toegang tot het appartement een verdieping hoger, waardoor hun buitenruimtes opvallend boven de straat uitsteken. Aan de voorgevel geniet men van uitzicht op de straat en het water 'de Laak' met groene oevers, terwijl aan de achterzijde balkons uitkijken op de groene collectieve tuin.

Tweede verdieping

Op de tweede verdieping van 'De Staalmeester' bevinden zich maar liefst tien appartementen. Aan de voorgevel zijn twee hoekappartementen van het type IJzer gesitueerd, met een prachtig uitzicht over het water 'de Laak'. Tussen deze hoeken liggen vier maisonnette-appartementen van het type Zink, verdeeld over twee verdiepingen. Aan de achtergevel bevinden zich vier appartementen van het type Lood, die uitkijken op de groene collectieve tuin. Deze zijn voorzien van een glazen scherm, waardoor de buitenruimte in meerdere jaargetijden benut kan worden.

Derde verdieping

Op de derde verdieping van 'De Staalmeester' valt het opvallende uitkragende betonnen balkon van meer dan 2 meter direct op, omringend het gebouw en rustend op de stoere stalen constructie in de gevel. Deze verdieping biedt toegang tot acht appartementen. Aan de voorgevel zijn nu drie maisonnette-appartementen van het type 'Zink' gesitueerd, waardoor ruimte ontstaat voor een groene tuin met een grote boom. Hoe uniek is het om dit te hebben op de derde verdieping? Aan de noordzijde bevindt zich het adembenemende panoramische appartement van het type 'Titanium', georiënteerd op drie gevels. Aan de achtergevel liggen twee appartementen van het type 'Koper', terwijl aan de zuidzijde twee tweelaagse maisonette-appartementen van het type 'Aluminium' liggen, elk met een royale buitenruimte.

vierde verdieping

Op de vierde verdieping van 'De Staalmeester' bieden drie appartementen een unieke woonervaring. Aan de noordzijde bevindt zich het royale appartement van het type 'Titanium', terwijl aan de tuinzijde twee appartementen van het type 'Koper' zich presenteren. De tweelaagse types 'Zink' en 'Aluminium' maken eveneens gebruik van ruimte op deze verdieping, maar met toegang tot het appartement een verdieping lager. Aan de achterzijde genieten bewoners van uitzicht op een groene collectieve tuin, terwijl aan de voorkant het panoramische uitzicht over het water 'de Laak' en de omliggende bebouwing zich ontvouwt. Een uitsparing in de voorgevel creëert ruimte voor een imposante groene boom, waarmee robuuste, industriële architectuur en groene natuur samenkomen.

Collectieve tuin

De collectieve tuin van 'de Staalmeester' onderscheidt zich als een uniek en verbindend element binnen het ontwerp. De nadruk op collectiviteit en samenhorigheid komt tot uiting in het organische ontwerp, zorgvuldig gekozen om het robuuste karakter van het gebouw te versterken. De tuin is toegankelijk vanaf de straat 'Texelstraat-Noord' en dient als gezamenlijke ruimte voor bewoners en de twee begane grond appartementen, en als toegang tot de collectieve fietsenstalling. Een opvallende zeecontainer met buitenkeuken en collectieve barbecue accentueert het industriële karakter. Een ruime tafel met stoelen onder een zonnedoek bevordert sociaal samenzijn en culinair genot, ideaal voor zomerse avonden met buren, familie en vrienden. Aan de noordzijde biedt een siertuin met staptegels een rustige plek voor ontspanning. Het parkeerterrein, bestaande uit 17 halfverharde parkeerplaatsen aan de oostzijde, bevordert het groene karakter, terwijl de betonnen industrieplaten en stalen pergola het industriële thema versterken. Kortom, een stoere, industriële, collectieve, groene, natuur-inclusieve en gezamenlijke tuin!

Duurzaam

Duurzaamheid is meer dan alleen een besparing in de portemonnee. Duurzaamheid is tevens het werken aan een gezonde en vooral toekomstbestendige leefomgeving, voor nu en voor later. Daarvoor moeten we minder en schone energie gebruiken. Maar we doen veel meer. Het gaat ook over ruimte voor groen en insecten. En dat in een omgeving die uitnodigt om in te bewegen en elkaar te ontmoeten, sociale duurzaamheid.

De appartementen worden uitgerust met een collectieve luchtwater warmtepomp die duurzame warmte onttrekt aan de buitenlucht, een onuitputtelijke bron. Via tussenmeters wordt deze warmte verdeeld naar individuele appartementen, waar vloerverwarming zorgt voor comfort en vrijheid in interieurinrichting. De warmtepompboiler in de techniekruimte garandeert voldoende warm tapwater. Decentrale mechanische ventilatie met warmteterugwinning en CO₂-aansturing minimaliseert warmteverlies, terwijl PV-panelen op het dak het hele jaar door duurzame energie opwekken.

Duurzaam wonen gaat echter verder dan energie-efficiëntie; het tijdloze ontwerp en de keuze voor duurzame materialen verzekeren een lange levensduur. Het esthetische ontwerp en de optimale indeling dragen bij aan een tijdloze uitstraling die generaties zal doorstaan. Daarmee zijn de appartementen niet alleen voorbereid op de toekomst, maar ook op de komende eeuw.

De duurzaamheid komt niet alleen het milieu ten goede, maar ook de portemonnee. Het gebruik van hernieuwbare energie, goede isolatie, ventilatiesystemen en warmtepompen resulteert in aanzienlijke besparingen op vaste lasten. Bewust kiezen voor energiezuinige apparaten als bewoner draagt bij aan een duurzamere wereld en geeft het vertrouwen om met een gerust hart de toekomst tegemoet te treden.